Piramidele Greciei Antice: misterioasa Piramidă Hellinikon este mai veche decât Giza?

Piramidele Greciei Antice: misterioasa Piramidă Hellinikon este mai veche decât Giza?

Deși este destul de obișnuit să etichetăm piramidele egiptene drept „mistere antice”, este ceva cu totul nou să descoperi structuri similare în întreaga lume. Acesta este cazul Piramidelor din Argolis, Grecia, și cel mai faimos dintre ele, Piramida Hellinikon.

Piramidele antice grecești

Există mai multe clădiri antice asemănătoare unei piramide în sudul Greciei, dar cea mai impresionantă este structura de lângă satul Hellinikon din Argolis (în Estul Peloponezului). Unele dintre aceste clădiri au suferit daune semnificative și ireparabile.

  • Următoarele piramide sunt menționate în Grecia (Lazos, 1995):
  • Hellinikon din Hellinikon și Kephalari – Este cel mai bine conservat.
  • Liguria în Epidaur – Astăzi, doar baza ei există.
  • Dalamanara în Epidaur – Au rămas doar urme.
  • Kambia, turn de semnalizare incendiu, în Nea Epidaurus – Se păstrează la o oarecare înălțime.
  • Sikyon în Corintia – Au rămas doar urme.
  • Viglafia din Neapoli (Laconia) – Doar baza ei există.
  • Ambio lângă Teba (Thiva) – Rămășițe parțial.

În plus față de cele de mai sus, alte două structuri singulare au fost denumite clădiri asemănătoare piramidei: Piramida sub formă de con din Chania (Creta) și Piramida de Stâncă care formează vârful Muntelui Taygete. Cu toate acestea, acesta din urmă este doar vârful natural al muntelui, cel mai înalt din Peloponez (2.407 metri).

Profesorul Ioannis Liritzis (1995 & 1997), cercetătorul stăruitor al unor astfel de structuri megalitice antice, susține opinia că există peste 20 de piramide grecești antice; se referă la sisteme asemănătoare piramidelor din Astros (în Kynouria, la sud de Argolis), în Neochori din Phthiotida (chiar o datează în 11.000 î.Hr.), în Agios Andreas din Mt. Parnassos, în Vathy (din Avlis, în nordul Beotia), si alte locuri.

Piramida Hellinikon

Adevăratul scop al Hellinikon rămâne necunoscut, deși experții au teoretizat că o bătălie a avut loc cândva la fața locului.

Pe drumul de la Argos la Epidauria, se află o clădire făcută foarte asemănător unei piramide, iar pe ea în relief sunt forjate scuturi de formă argivă. O luptă pentru tron ​​între Proetus și Acrisius; Concursul, spun ei, s-a încheiat la egalitate, iar după aceea a rezultat o împăcare, deoarece niciunul nu a putut obține o victorie decisivă. Povestea este că ei și gazdele lor erau înarmați cu scuturi, care au fost folosite pentru prima dată în această bătălie. Pentru cei care au căzut de o parte și de alta a fost construit aici un mormânt comun, întrucât erau concetățeni și rude.

Piramidele Greciei Antice: misterioasa Piramidă Hellinikon este mai veche decât Giza?

Deși misterul a ceea ce se află în interiorul Hellenikon-ului este, fără îndoială, intrigant, ceea ce îi fascinează cu adevărat pe teoreticieni este faptul că se presupune că a fost construită în 2720 î.Hr. – făcând-o semnificativ mai veche decât oricare dintre piramidele egiptene.

În 1938, o expediție arheologică americană a constatat construcția Piramidei în jurul anilor 300-400 î.Hr.; cu toate acestea, în 1991, echipa științifică condusă de profesorul Liritzis a folosit o nouă metodă pentru a calcula vârsta Piramidei și a plasat-o în jurul anului 3000 î.Hr. Cercetările ulterioare efectuate de Academia din Atena și Universitatea din Edinburgh s-au schimbat în 2720 î.Hr.

Dacă aceste numere sunt corecte, această piramidă este mai veche decât Piramida lui Zoser (Djoser) din Egipt, care este în prezent considerată cea mai înaltă piramidă egipteană – chiar dacă vârsta piramidelor egiptene și a sfinxului este un subiect controversat.

profan

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook