A fost descoperit un oraș de aur pierdut din Egiptul Antic, vechi de 3.000 de ani

A fost descoperit un oraș de aur pierdut din Egiptul Antic, vechi de 3.000 de ani care a fost îngropat sub vechea capitală egipteană Luxor în ultimii 3.000 de ani, a anunțat joi (8 aprilie) Ministerul Egiptean pentru Turism și Antichități.

Orașul, cunoscut istoric sub numele de „Ascensiunea lui Aton”, a fost fondat de Amenhotep al III-lea (condus între 1391-1353 î.Hr.), bunicul lui Tutankhamon sau regele Tut.

Oamenii au continuat să folosească „Orașul de Aur” în timpul coregenței lui Amenhotep al III-lea cu fiul său, Amenhotep al IV-lea (care și-a schimbat ulterior numele în Akhenaton), precum și în timpul domniei lui Tut și a faraonului care l-a urmat, cunoscut sub numele de Ay.

În ciuda istoriei bogate a orașului – documentele istorice arată că acesta a fost casa celor trei palate regale ale regelui Amenhotep al III-lea și a fost cea mai mare așezare administrativă și industrială din Luxor la acea vreme – rămășițele sale au ocolit arheologii până acum.

„Multe misiuni străine au căutat acest oraș și nu l-au găsit niciodată”, a declarat Zahi Hawass, arheologul care a condus săpăturile din Orașul de Aur și fostul ministru de stat pentru afacerile antichităților, într-o declarație tradusă.

Echipa sa a început căutarea în 2020 cu speranța de a găsi templul mortuar al regelui Tut. Ei au ales să caute în această regiune „deoarece templele lui Horemheb și Ay au fost găsite în această zonă”, a spus Hawass.

Au fost surprinși când au început să descopere cărămizi de noroi peste tot pe unde au săpat. Echipa și-a dat seama curând că au dezgropat un oraș mare care era într-o formă relativ bună. „Străzile orașului sunt flancate de case”, unele cu ziduri de până la 10 picioare (3 metri) înălțime, a spus Hawass. Aceste case aveau încăperi pline cu bijuterii și unelte pe care egiptenii antici le foloseau în viața de zi cu zi.

„Descoperirea acestui oraș pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon”, care a avut loc în 1922, a declarat Betsy Brian, profesor de egiptologie la Universitatea John Hopkins, în declarație.

„Descoperirea Orașului Pierdut nu numai că ne va oferi o privire rară asupra vieții egiptenilor antici pe vremea în care imperiul era cel mai bogat [sa], dar ne va ajuta să aruncăm lumină asupra unuia dintre cele mai mari [mistere] ale istoriei: de ce au decis Akhenaton și [Regina] Nefertiti să se mute la Amarna?”

Odată ce echipa și-a dat seama că au descoperit Orașul Pierdut, s-au apucat să se întâlnească cu el. Pentru a face acest lucru, ei au căutat obiecte antice purtând sigiliul cartușului lui Amenhotep al III-lea, un oval umplut cu numele său regal în hieroglife. Echipa a găsit acest cartuș peste tot, inclusiv pe vase de vin, inele, scarabe, ceramică colorată și cărămizi de noroi, ceea ce a confirmat că orașul a fost activ în timpul domniei lui Amenhotep al III-lea, care a fost al nouălea rege al dinastiei a XVIII-a.

După șapte luni de săpături, arheologii au descoperit mai multe cartiere. În partea de sud a orașului, echipa a descoperit și rămășițele unei brutărie care avea o zonă de preparare și gătit a alimentelor umplută cu cuptoare și recipiente de depozitare din ceramică. Bucătăria este mare, așa că probabil că a satisfăcut o clientelă numeroasă, potrivit declarației.

Într-o altă zonă, încă parțial acoperită a săpăturii, arheologii au găsit un cartier administrativ și rezidențial care avea unități mai mari, bine aranjate. Un gard în zig-zag – un design arhitectural folosit spre sfârșitul dinastiei a XVIII-a – a zid zona, permițând un singur punct de acces care ducea la zonele rezidențiale și coridoarele interne. Această intrare unică a servit probabil ca măsură de securitate, dându-le egiptenilor antici control asupra cine a intrat și a părăsit această zonă, potrivit declarației.

Într-o altă zonă, arheologii au găsit o zonă de producție pentru cărămizi de noroi, care au fost folosite pentru a construi temple și anexe. Aceste cărămizi, a remarcat echipa, aveau sigilii cu cartușul regelui Amenhotep al III-lea.

Echipa a găsit, de asemenea, zeci de matrițe de turnare care au fost folosite pentru a face amulete și obiecte decorative – dovada că orașul avea o linie de producție plină de viață care făcea decorațiuni pentru temple și morminte.

În tot orașul, arheologii au găsit unelte legate de munca industrială, inclusiv tors și țesut. Au dezgropat și zgură de metal și sticlă, dar încă nu au găsit atelierul care a realizat aceste materiale.

Arheologii au mai găsit și mai multe înmormântări: două înmormântări neobișnuite ale unei vaci sau un taur și o înmormântare remarcabilă a unei persoane ale cărei brațe erau întinse în lateral și avea o frânghie înfășurată în jurul genunchilor. Cercetătorii încă analizează aceste înmormântări și speră să determine circumstanțele și sensul din spatele lor.

Mai recent, echipa a găsit un vas care conținea aproximativ 22 de lire sterline (10 kilograme) de carne uscată sau fiartă. Acest vas este inscripționat cu o inscripție pe care scrie: Anul 37, carne îmbrăcată pentru al treilea festival HebSed de la abatorul din curtea de animale a lui Kha, făcut de măcelarul Luwy.

„Această informație prețioasă nu numai că ne oferă numele a două persoane care au trăit și au lucrat în oraș, dar au confirmat că orașul era activ și vremea coregenței regelui Amenhotep al III-lea cu fiul său Akhenaton”, au spus arheologii în declarație. Mai mult, echipa a găsit un sigiliu de noroi pe care scrie „gm pa Aton” – o expresie care poate fi tradusă în „domeniul orbitorului Aton” – numele unui templu din Karnak construit de regele Akhenaton.

Conform documentelor istorice, la un an după ce acest vas a fost fabricat, capitala a fost mutată la Amarna. Akhenaton, care este cunoscut pentru că a impus ca poporul său să se închine doar unei zeități – zeul soarelui Aton – a cerut această mișcare. Dar egiptologii încă se întreabă de ce a mutat capitala și dacă Orașul de Aur a fost cu adevărat abandonat în acel moment. Este, de asemenea, un mister dacă orașul a fost repopulat când regele Tut s-a întors la Teba și l-a redeschis ca centru religios, potrivit declarației.

Săpăturile ulterioare pot dezvălui istoria tumultoasă a orașului. Și mai sunt multe de excavat. „Putem dezvălui că orașul se întinde spre vest, până la faimosul Deir el-Medina” – un vechi sat muncitoresc locuit de meșteri și artizani care au construit mormintele regale în Valea Regilor și Valea Reginelor. , a spus Hawass.

Mai mult, în nord, arheologii au găsit un cimitir mare care nu a fost încă săpat complet. Până acum, echipa a găsit un grup de morminte tăiate în stâncă la care se poate ajunge doar prin scări sculptate în stâncă – o caracteristică care este văzută și la Valea Regilor și Valea Nobililor.

profan

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook