Un schelet găsit cu un cui prin picior în Anglia este o dovadă rară a unei crucificări romane

Un schelet găsit cu un cui prin picior în Anglia este o dovadă rară a unei crucificări romane.

Scheletul a fost inclus într-un raport recent din revista British Archaeology, care detaliază descoperirile dintr-o săpătură a unei așezări romane antice găsite în Fenstanton, Cambridgeshire, care datează de la sfârșitul secolului I sau începutul secolului al II-lea d.Hr.

Într-unul dintre cele cinci cimitire descoperite, un schelet – despre care se crede că ar fi fost al unui bărbat de aproximativ 25-35 de ani la momentul morții sale – avea un cui înfipt prin călcâi.

„Ne-a uimit ușor”, a declarat David Ingham, manager de proiect la Albion Archaeology, care a condus săpăturile, pentru Insider. Grupul nu a descoperit unghia până nu s-au întors în laborator, spălând oasele.

Picioarele victimei au fost cel mai probabil „poziționate de ambele părți ale stâlpului vertical al crucii, picioarele fixate cu cuie orizontale prin călcâie”, au scris Ingham și Corinne Duhig, arheolog la Universitatea din Cambridge, în articolul British Archaeology.

După ce au consultat un specialist în oase umane și au exclus câteva teorii mai puțin probabile, arheologii au ajuns la concluzia că cuiul a fost forțat prin piciorul victimei în timpul unei crucificări romane antice, făcând-o a patra execuție de acest fel cunoscută la nivel mondial – și cea mai bine conservată.

În timp ce se credea că crucificarea este relativ comună în așezările romane antice, găsirea de dovezi arheologice este extrem de rară.

Scheletul Cambridgeshire este doar a doua oară când sunt documentate dovezi fizice ale crucificării. Două dintre cele patru execuții revendicate anterior – una în Italia și alta în Egipt – nu au avut cuie.

Potrivit raportului de arheologie britanică, un schelet găsit în Ierusalim în 1968 avea un cui în poziție similară în călcâi, ceea ce îi face pe oameni de știință să creadă că ambele au fost plasate din nou în momentul crucificării. În recenta descoperire din Cambridgeshire, știftul a fost păstrat în piciorul scheletului deoarece se îndoise și se fixase în os.

„Toată lumea știe despre crucificare prin creștinism”, a spus Ingham. „Ceea ce oamenii nu realizează neapărat este că au existat o mulțime de moduri diferite în care romanii au răstignit oamenii. Deci nu este doar imaginea clasică, pe cruce, brațele întinse, desfășurate, picioarele împreună.”

În schimb, Ingham a explicat că oamenii ar fi putut fi legați de cruce în loc să fie bătuți în cuie.

Când erau folosite unghiile, acestea erau de obicei îndepărtate din corp pentru a fi refolosite. Picioarele în cuie pe cruce nu a fost neapărat făcută pentru a fixa corpul pe structură. În schimb, s-ar putea să fi imobilizat oamenii răstigniți și să-i împiedice să-și folosească picioarele pentru a ușura poziția în care se aflau.

„Era relativ comun, dar era încă rezervat celor mai grave crime. Crime care amenință statul, în special sediția, vrăjitoria, așa ceva”, a spus Ingham, adăugând: „Aceștia au fost oameni care au căzut serios în dizgrația statului, în măsura în care au fost răstigniți”.

Este posibil ca familia și prietenii să se fi temut să fie asociați cu o persona non grata în societatea locală, chiar și cu una moartă, și nu au reușit să aranjeze o înmormântare adecvată. Lăsată deasupra solului, descompunerea ar fi distrus dovezile execuției, a explicat Ingham.

Scheletul Cambridgeshire adaugă dovezi din textele istorice despre crucificarea romană și sugerează situația politică a execuției victimei.

„Arată că legea romană era încă aplicată chiar și în cele mai îndepărtate provincii ale imperiului”, a spus Ingham. „Extremul vest al imperiului – în Marea Britanie – care era un loc destul de tulburător până la momentul în care trăia această persoană, în secolele III și IV. Au fost multe tulburări politice.”

Sursa: sciencealert.com

profan

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook