Prima cască grecească descoperită la nord de Marea Neagră, în Rusia

Prima cască grecească descoperită la nord de Marea Neagră, în Rusia.

O cască grecească, corintiană a fost găsită într-un mormânt din secolul al V-lea î.Hr. din Peninsula Taman, sud-vestul Rusiei, a informat agenția RIA Novosti. Este singura astfel de cască descoperită la nord de Marea Neagră.

Corodat după ce a fost îngropat timp de 2500 de ani și, prin urmare, foarte fragmentat, descoperirea sa rămâne totuși spectaculoasă.

Realizate din bronz, coifurile corintice acopereau întregul cap și gâtul, cu fante pentru ochi și gură și pentru obraji proeminente (paragnatid).

O proiectie mare curbata proteja ceafa. Interiorul era căptușit cu material textil sau piele pentru a proteja craniul războinicului. Adesea, creasta lor era depășită de o creastă (lophos) cu un pen de păr de cal.

Vedere generală a înmormântării războinicului grec

Foarte protectoare pentru că acopereau în întregime capul, aceste căști reprezentau un echipament esențial pentru hopliții greci, faimoșii soldați de infanterie ai falangelor.

Coifurile corintice au aparut in Grecia in jurul secolului al VI-lea i.Hr. si este unul dintre simbolurile Greciei antice. Zeița Atena, sau Pericle, sunt adesea descrise purtând-le.

Când un războinic morea, coifurile lui erau îngropate lângă el. Potrivit lui Roman Mimohod, directorul expediției Institutului de Arheologie al Academiei Ruse de Științe (IA RAS), „coiful peninsulei Taman aparține de tipul Hermione corintian și ar data din primul trimestru al celui de-al cincilea. secolul î.Hr.”

Arheologii Academiei Ruse de Științe lucrează de doi ani într-o necropolă de 600 de movile funerare unde sunt îngropați mulți războinici greci ai regatului Bosforului.

Mai multe colonii grecești au fost într-adevăr prezente în această regiune. Așezarea lor se întinde de la sfârșitul secolului al VII-lea î.Hr. până în al doilea sfert al secolului al IV-lea î.Hr.

Amforă găsită în înmormântare

Aceste așezări erau în contact foarte strâns cu locuitorii sciților din stepă”, spune istoricul Iraoslav Lebedynsky, specialist în aceste culturi antice eurasiatice.

Din secolul al VI-lea î.Hr., grecii au fondat mari orașe pe coasta de nord a Mării Negre.

Principalele erau Olbia, la gura Niprului; Panticapaion, Kerci de azi, în extremul vest al Crimeei, și Chersonese (Sevastopol); pe malul rusesc s-a găsit Phanagoria (Taman), tot numele dat peninsulei pe care a fost descoperit coiful corintian.

Regatul Bosforului

Creat în anul 480 î.Hr. în jurul strâmtorii Kerci și a Peninsulei Taman, la vest de Bosfor, acest regat care avea ca capitală Panticapaion a durat aproape o mie de ani, ultimele urme scrise datând din secolul al V-lea d.Hr.

Un loc de sinteză între cultura greacă și culturile nomadice succesive ale stepei, fie că este vorba de sciți sau de sarmați.

Între secolele al VI-lea și al III-lea î.Hr., grecii și sciții au întreținut relații culturale și comerciale extrem de strânse.

profan

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook