Arheologii au descoperit mormântul unor giganți vechi de 5.000 de ani din China

Arheologii au descoperit mormântul unor giganți vechi de 5.000 de ani din China.

În 2016, în timpul unei săpături a unei așezări neolitice târzii din Jiaojia – un sat din provincia Shandong din China, au fost găsite rămășițele unui grup neobișnuit de înalt de oameni care au trăit în urmă cu aproximativ 5.000 de ani. Având în vedere că rasa umană nu a fost niciodată mai înaltă decât este astăzi, acești „giganți” antici au fost, fără îndoială, vestitorii viitorului.

Săpătura este condusă de cercetători de la Universitatea Shandong. Potrivit agenției de știri de stat a Chinei Xinhua, în timpul unei expediții arheologice în Jiaojia, ei au dezgropat acolo o grămadă de descoperiri fascinante, inclusiv ruinele a 104 case, 205 morminte și 20 de gropi de sacrificiu. Situl este un loc de înmormântare din neoliticul târziu, când Valea Fluviului Galben era locuită de cultura Longshan, cunoscută și sub numele de „cultura ceramicii negre”. Acest grup de culturi eneolitice a înflorit aici din aproximativ 3000 până în 1900 î.Hr.

Este de remarcat faptul că analiza scheletelor găsite în timpul săpăturilor arată că oamenii antici erau bizar de înalți – mulți dintre ei aveau peste 180 de centimetri înălțime. Până acum, arheologii nu au raportat câte rămășițe au fost găsite și care este genul lor. Cu toate acestea, se știe că înălțimea celui mai înalt bărbat pe care l-au găsit este de aproximativ 192 de centimetri. Pentru vecinii lor, locuitorii acestei așezări, cu siguranță, păreau adevărați uriași. După cum arată alte studii, bărbații tipici din Neolitic aveau aproximativ 167 de centimetri înălțime, iar femeile aproximativ 155.

După cum explică oamenii de știință, o înălțime atât de neobișnuită a fost probabil rezultatul influențelor genetice și ale mediului. De fapt, statura rămâne caracteristica definitorie a oamenilor care trăiesc în Shandong astăzi. Conform datelor din 2015, înălțimea medie a bărbaților de 18 ani din regiune este de 179 de centimetri, ceea ce este cu 5 centimetri mai mare decât cifrele pentru țară.

Unul dintre liderii săpăturilor, Fang Hui (șeful școlii de istorie și cultură a Universității Shandong) observă că civilizația neolitică târzie descoperită era angajată în agricultură, ceea ce înseamnă că sătenii aveau acces la o varietate de alimente consistente și hrănitoare. Dintre cereale, meiul era cultivat cel mai adesea, iar porcii reprezentau o parte importantă a creșterii animalelor. Această dietă stabilă a influențat proporțiile fizice ale chinezilor antici, inclusiv înălțimea, explică Hui.

Interesant este că cei mai înalți oameni ai culturii Longshan au fost găsiți în morminte, pe care arheologii le atribuie rezidenților cu un statut social mai înalt, ceea ce înseamnă că ar putea mânca și mai bine decât alții.

Poate că vecinii acestui sat nu aveau atâtea produse și o alimentație atât de echilibrată, iar condițiile de mediu erau mai severe, ceea ce le afectau statura mică. Apropo, unii dintre cei mai mici oameni preistorici au fost mayașii din America Centrală: bărbatul mediu a crescut până la 158 de centimetri, iar femeia – până la 146 de centimetri.

Cu toate acestea, este probabil ca altitudinea ca trăsătură genetică benefică să fi existat cu mult înainte de epoca neolitică și de poporul Longshan. Acest lucru este dovedit de un studiu recent realizat de oamenii de știință cehi (Universitatea Masaryk). Deci, printre cultura gravetiană, s-au găsit gene de înălțime. Acești europeni din paleoliticul târziu au trăit cu 50 până la 10 mii de ani în urmă și au fost vânători de mamuți, ceea ce poate să le fi influențat statura. Cei mai înalți reprezentanți au ajuns la o înălțime de 182 de centimetri.

Ipotezele cercetătorilor cehi coincid în mare măsură cu opinia arheologilor chinezi. Deci, autorul principal al unui articol despre cultura Gravettiană, Pavel Grassgruber, spune:

„O abundență de proteine ​​de înaltă calitate și o densitate scăzută a populației au creat condiții de mediu care au condus la selecția genetică a masculilor înalți.”

Cu toate acestea, este imposibil de spus cu siguranță de ce unele grupuri de oameni sunt scăzute, iar altele sunt mari. Mulți factori afectează creșterea umană: ecologia, ereditatea, diverse boli și așa mai departe. Din cauza atâtor variabile, problema creșterii în știință are încă multe puncte moarte.

profan

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook