Originile misterioase ale pumnalului de stâncă spațială a regelui Tutankhamon tocmai au devenit mai clare

Originile misterioase ale pumnalului de stâncă spațială a regelui Tutankhamon tocmai au devenit mai clare.Poate cunoașteți deja legenda  pumnalului din rocă spațială al regelui Tutankamon  – o armă de fier forjată din stânca de meteoriți și îngropată cu vechiul faraon egiptean.

Acum, un nou studiu a dezvăluit mai multe detalii despre acest cel mai fascinant și misterios dintre artefacte. O analiză chimică amănunțită care implică fotografii de înaltă rezoluție și raze X a dezvăluit tipul de meteorit din care a fost cel mai probabil forjat pumnalul, precum și procesul folosit pentru a-l fabrica. Mai mult, se pare că obiectul nu a fost deloc realizat în Egipt, ci mai degrabă a fost prezentat ca un cadou regelui Tut sau unuia dintre strămoșii săi.

Poate cea mai semnificativă este descoperirea unui așa-numit  model Widmanstätten  pe pumnal, care indică cristalele lungi de nichel-fier găsite în meteoriții de fier octaedriți, cel mai comun tip de meteoriți de fier.

Pentru a înțelege fabricarea și originea pumnalului, am efectuat analize chimice bidimensionale nedistructive, fără contact, la fața locului pentru pumnal ”, a declarat pentru Gizmodo cercetătorul planetar Tomoko Arai, de la Institutul de Tehnologie Chiba din Japonia  .

„Am observat o textură hașurată în cruce prezentă în locuri pentru ambele părți [ale pumnalului], sugerând structura Widmanstätten, tipică pentru [un] meteorit de fier octaedrit. Acesta a fost momentul nostru WOW.”

Pentru ca acest model să fie păstrat, cel mai probabil a fost folosită o tehnică de forjare la temperatură relativ scăzută pentru a modela arma. Cercetătorii cred că pumnalul a fost fabricat la temperaturi sub 950 de grade Celsius (1.742 de grade Fahrenheit) – mult mai mari decât atât, iar modelul ar fi dispărut.

Această poveste de origine a obiectului este susținută de petele negre de pe lamă și în interiorul unei crăpături de pe suprafața lamei. Aceste zone bogate în sulf sunt cel mai probabil cauzate de încălzirea troilitei, un mineral de sulfură de fier găsit în meteoriții de fier.

În ceea ce privește compoziția chimică a mânerului, analiza relevă că pietrele decorative au fost cel mai probabil fixate cu tencuială de var, nu un procedeu care a fost adoptat în mod obișnuit în Egipt decât mult mai târziu în istorie. Asta înseamnă că pumnalul a venit cel mai probabil din altă parte.

Cercetătorii subliniază că  literele Amarna  ne-ar putea oferi câteva indicii aici: aceste tăblițe importante de lut datând din jurul anilor 1360-1332 î.Hr. sunt o colecție de corespondență diplomatică egipteană antică și menționează un pumnal de fier dat unuia dintre strămoșii lui Tutankamon ca cadou.

[Mânerul] de aur sugerează originea [pumnalului] străină, posibil din Mitanni, Anatolia, așa cum sugerează una dintre scrisorile Amarna care spune că un pumnal de fier cu mâner de aur a fost dăruit de regele Mitannilui lui Amenhotep al III-lea, bunicul. lui Tutankhamon”  , scriu cercetătorii în  lucrarea lor .

Această idee că pumnalul a venit din afara Egiptului a fost  sugerată înainte, dar acum avem mai multe dovezi. Studiile ulterioare ar trebui să poată stabili dacă aceasta este într-adevăr o moștenire de familie transmisă de-a lungul generațiilor.

Înainte ca epoca fierului și tehnologiile asociate acesteia să fie dezvoltate, cele mai multe artefacte de fier au fost cel mai probabil falsificate din fragmente de meteoriți care au căzut din spațiu. Acesta nu ar fi fost un proces simplu și, cel mai probabil, a implicat o mulțime de încercări și erori.

Tsutomu Saito, profesor de știință a proprietăților culturale la Muzeul Național de Istorie a Japoniei din Japonia, nu a făcut parte din studiul actual, dar a lucrat la cercetări anterioare despre forjarea fierului care precede Epoca Fierului.

„[Studiul] oferă dovezi că oamenii antici au atins condițiile pe care le-am prezis științific”,  a spus Saito pentru  Asahi Shimbun , sugerând că falsificatorii vremii foloseau atât instinctul, cât și experiența pentru a găsi temperaturile potrivite pentru a-și crea bunurile.

„Aceasta este o descoperire importantă care arată punctul de plecare al căutării omenirii de a dezvolta tehnologia de fabricare a fierului.”

profan

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook