Skara Brae: Un fermier scoțian a descoperit orașul pierdut de 5.000 de ani

Skara Brae: Un fermier scoțian a descoperit orașul pierdut de 5.000 de ani. Cu mult înainte ca Stonehenge sau chiar piramidele egiptene să fie construite, Skara Brae era un sat înfloritor. Faceți un pas înapoi cu 5.000 de ani în timp pentru a explora cea mai bine conservată așezare neolitică din Europa de Vest.

Descoperirea și explorarea timpurie

Într-o zi, un fermier de pe insula Orkney din Scoția a găsit o piatră mare care nu părea să aparțină mediului său. Când fermierul a răsturnat piatra, a primit surpriza vieții. Sub piatră se afla Skara Brae, care este un oraș ascuns și pierdut, care a existat în urmă cu 5.000 de ani. La început, fermierul a crezut că este o casă pentru că părea destul de mică pentru a fi un oraș. Dar după ce le-a arătat oamenilor ce găsise, fermierul și-a dat seama curând că era orașul pierdut până la urmă.

Skara Brae: Un fermier scoțian descoperă orașul pierdut de 5.000 de ani

Skara Brae: Un fermier scoțian descoperă orașul pierdut de 5.000 de ani

Skara Brae: Un fermier scoțian descoperă orașul pierdut de 5.000 de ani

Skara Brae: Un fermier scoțian descoperă orașul pierdut de 5.000 de ani

Skara Brae: Un fermier scoțian descoperă orașul pierdut de 5.000 de ani

Istoria Skara Brae

Orkney este o insulă cu o istorie foarte lungă. Are de fapt una dintre cele mai vechi așezări britanice care au existat vreodată. Istoricii cred că Skara Brae a fost un oraș activ cu mai bine de 5.000 de ani în urmă. Dacă acest lucru este adevărat, atunci asta o face pe Skara Brae mai bătrână decât Stonehenge și  piramidele egiptene . Deoarece cea mai mare parte a fost acoperită cu dune de nisip de-a lungul anilor. Astfel a fost bine conservat timp de mii de ani. Când era un oraș activ, probabil că avea aproximativ 50 până la 100 de oameni în el. Poate că nu pare mult, dar cu siguranță este pentru un oraș în acele vremuri când populația de oameni era mult mai mică.

Stil de viață neolitic

Locuitorii din Skara Brae erau producători și utilizatori de articole canelate, un stil distinctiv de ceramică care a apărut recent în nordul Scoției. Casele foloseau adăpostirea pământului, fiind scufundate în pământ. Ele au fost scufundate în movile de deșeuri menajere preistorice preexistente cunoscute sub numele de middens. Acest lucru a oferit caselor stabilitate și a acționat, de asemenea, ca izolație împotriva climei aspre de iarnă din Orkney. În medie, fiecare casă măsoară 40 de metri pătrați (430 sq ft) cu o cameră pătrată mare care conține o vatră de piatră folosită pentru încălzire și gătit. Având în vedere numărul de locuințe, se pare că nu mai mult de cincizeci de oameni au locuit în Skara Brae la un moment dat.

Skara Brae: Un fermier scoțian descoperă orașul pierdut de 5.000 de aniSkara Brae: Un fermier scoțian descoperă orașul pierdut de 5.000 de ani

Casele nu erau doar adăposturi pentru cetățenii din Skara Brae. Centrul fiecărei case conținea un bazin impermeabil care ar fi putut fi folosit pentru a prinde pește pentru a fi mâncat.

Satul rămâne amenințat constant de eroziunea litoralului și atacul nisipului și al mării. În plus, numărul tot mai mare de vizitatori ai sit-ului creează probleme dar se iau măsuri pentru a atenua sau a minimiza aceste daune.

profan

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook