Secretul nemuririi găsit într-un text antic

Secretul nemuririi găsit într-un text antic.

O creatură ciudată cu aspect extraterestră care se răspândește peste oceanele lumii este practic nemuritoare. Este Turritopsis dohrnii, „meduza nemuritoare” care poate evita moartea atunci când este stresată. În mod similar cu un fluture care se întoarce la o omidă, meduza revine la stadiul de polip asemănător coralului. Apoi, devine din nou o meduză, ocolind cu totul moartea.

Abia în anii ’90 oamenii de știință și-au dat seama cât de unică este cu adevărat această mică creatură. Cu toate acestea, micuța creatură, meduza Benjamin Button, devine din ce în ce mai cunoscută. Ar putea jeleul nemuritor să dezvăluie indicii despre lupta împotriva cancerului sau chiar să dezvăluie secretele nemuririi pentru oameni?

Ei bine, o astfel de idee nu este deloc nouă. Conceptul datează de mii de ani de la una dintre cele mai vechi lucrări de literatură înregistrate, după cum vom vedea.

Cheia nemuririi înoată prin oceane?

Astăzi, mulți oameni de știință se îndoiesc că cheia nemuririi poate fi găsită în meduze. Cu toate acestea, unul dintre experții importanți ai lumii crede contrariul. Shin Kubota, de la Universitatea din Kyoto din Japonia, are mari speranțe.

„Aplicarea Turritopsis pentru ființe umane este cel mai minunat vis al omenirii”, a spus Kubota unui jurnalist din New York Times. „Odată ce stabilim cum se întinerește meduza, ar trebui să realizăm lucruri foarte mari. Părerea mea este că vom evolua și vom deveni noi înșine nemuritori.”

Kubota este unul dintre singurii oameni din lume care a menținut populația captivă a meduzei de peste 15 ani. Deși pot evita moartea în anumite condiții stresante, în general sunt greu de întreținut artificial, necesitând hrăniri zilnice.

Un alt expert, dr. Maria Pia Miglietta de la Texas A&M University, studiază meduzele. Ea se referă la ceea ce a învățat despre procesele lui Turritopsis drept „Sfântul Graal al medicinei regenerative”.

Deblocarea puterilor transdiferențierii

Meduza nemuritoare își poate transforma celulele prin transdiferențiere. Astfel, celulele musculare ale jeleului se pot transforma în celule nervoase, spermatozoizi sau ovule. Cu toate acestea, transdiferențierea nu este unică pentru meduză și este indusă experimental la șoareci.

În plus, oamenii au abilități similare în tot corpul în celulele stem. În timp, pe măsură ce mai mulți oameni de știință studiază Turritopsis dohrnii și celulele stem, este posibil ca oamenii să descopere cum să ocolească stadiul celulelor stem și să-și deblocheze abilitățile de transformare?

Se vor putea într-o zi oamenii să se transforme într-o stare mai tinerească? Este posibil.

Secretul nemuririi găsit într-un text antic

Dacă oamenii pot atinge nemurirea pare ceva din science fiction. Cu toate acestea, ideea este veche, datând cu mii de ani înainte ca science fiction să existe în mitologia babiloniană antică.

În Epopeea lui Ghilgameș, care datează cu cel puțin 5.000 de ani în urmă, regele lui Uruk, Gilgameș, află despre un secret al nemuririi. Interesant este că sună ca o meduză nemuritoare, răspândindu-se încet în întreaga lume astăzi în balasturile navelor.

Ghilgameș, Utnapishtim și căutarea vieții eterne

În epopeea Ghilgameș, acesta pleacă în căutarea vieții eterne. În această căutare, el se consultă cu marele înțelept Utnapishtim, singurul om care a supraviețuit unui mare potop mondial.

Împreună cu soția sa, au păstrat viața animală și umană într-o mare barcă, pe care au construit-o. Da, sună identic cu povestea biblică a lui Noe, dar este anterioară poveștii biblice.

Revista Time a remarcat asemănările dintre Ghilgameș și Arca lui Noe din Biblie într-o recenzie a filmului Noe din 2014:

Epopeea sumeriană a lui Ghilgameș datează de aproape 5.000 de ani și se crede că este probabil cea mai veche poveste scrisă de pe planetă. Există o relatare a marelui înțelept Utnapishtim, care este avertizat de un potop iminent care va fi dezlănțuit de zei mânioși. El construiește o barcă vastă de formă circulară, întărită cu gudron și smoală, care îi poartă rudele, cerealele și animalele. După ce a îndurat zile de furtuni, Utnapishtim, la fel ca Noe în Geneza, eliberează o pasăre în căutarea pământului uscat.” Citește și: Epopeea lui Ghilgameș, Tabla XI, Potopul și o comparație cu potopul din Biblie

La fel ca Noah, Utnapishtim supraviețuiește, dar Enlil îi răsplătește pe el și pe soția lui cu nemurire. Astfel, ei devin strămoșii unei noi rase umane.

Secretul de pe fundul mării

Oare Utnapishtim, ai cărui zei au acordat nemurirea, avea secretul nemuririi? După ce în sfârșit l-a găsit pe înțeleptul nemuritor, Gilgamesh află că secretul este pe fundul mării.

La început, Utnapishtim îi spune lui Gilgamesh că numai zeii pot acorda nemurirea. Apoi, el admite că poate exista o modalitate de a întineri la o stare mai tinerească. În acel moment, îi spune lui Gilgamesh despre o „plantă” găsită pe fundul oceanului. Această plantă ar putea dezvălui secrete despre o viață mai prelungită, dacă nu despre nemurire.

Așadar, Ghilgameș își propune să găsească „planta care arată ca un spin-cutie”, tradus uneori într-un coral. Apoi, reușește să-l piardă – în fața unui șarpe.

„Gilgameș obține planta legând pietre de picioare, pentru a-i permite să meargă pe fundul mării. El plănuiește să folosească floarea pentru a întineri bătrânii din orașul Uruk și apoi să o folosească el însuși. Din păcate, el așează planta pe malul unui lac în timp ce se scaldă și este furată de un șarpe, care își pierde pielea veche și astfel renaște.”

O poveste antică devenită reală?

Ar putea una dintre cele mai vechi povești din lume să vorbească despre meduza nemuritoare? Când meduza este rănită, aceasta poate cădea pe fundul mării. Apoi, se transformă într-un blob și crește într-un polip asemănător unei plante.

Într-adevăr, există o asemănare izbitoare între povestea lui Ghilgameș și realitatea reală a meduzei nemuritoare.

Poate că într-o zi, spre deosebire de Gilgamesh, oamenii de știință ar putea descoperi secretele pentru întinerire sau un leac pentru cancer și boli ale creierului, dacă nu nemurirea? Deja, oamenii de știință au învățat cum să reprogrameze celulele la șoarecii adulți pentru a le face celule stem tinere.

stargate

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook