Stațiuni de iarnă pentru iubitorii de schi și cultură

Pentru cei care vor să îmbine sporturile de iarnă cu un pic de cultură, am ales câteva stațiuni din Europa unde sporturile de pe pârtie și cultura merg mână în mână.

Dacă până acum iarna însemna doar schiatul, snowboarding-ul și săniuța, îți sugerăm câteva locuri minunate unde sporturile ce fac zăpada să scârțâie sub picioare se împletesc de minune cu peisajele alpine care îți taie răsuflarea și cu spectacolele culturale.

Festivalul Snowbombing – Mayrhofen, Austria

Munții, zăpada și muzica n-au făcut nicicând casă mai bună decât la Snowbombing, în Mayrhofen, Austria

A fost cotat drept cel mai bun festival de iarnă. Imaginează-ți câteva dintre formațiile de muzică ovaționate de o planetă întreagă, care-și fac de cap cu microfoanele în igluri și pe vârful ghețarilor. Și nu exagerăm când spunem „o planetă întreagă” pentru că Snowbombing a fost onorat cu prezența numelor grele, precum Prodigy, the Chemical Brother și Fat Boy Slim.

Festivalul Snowbombing are durata a cinci zile de primăvară și împreunează următoarele zone: Scena Forest, amenajată în inima pădurii de pini, Arctic Disco, un iglu ce include două ringuri de dans și trei baruri unde totul (incluv mobila) este sculptat din gheață și zăpadă, și alte câteva scene înălțate direct pe pista de schi.

 

 

Cupa Mondială de Polo și Cursele de cai White Turf la St. Moritz, Elveția

Cum s-ar spune… „pe cai, flăcăi”. Sau pe lângă…

La St Mortiz au loc două dintre cele mai prestigioase evenimente sportive din lumea: Cupa Mondială de Polo de la St Mortiz și cursele de cai White Turf.

Dacă vrei să ajungi în locul cu cea mai crescută densitate de avione private per aeroport privat, îndreaptă-te către St. Moritz între ianuarie și februarie, când aceste două evenimente au loc.

O mulțime de peste 15.000 de spectatori (de la care nu fac excepție membrii familiilor regale europene și nici starurile hollywoodiene) își găsesc timp și ajung aici în fiecare an pentru a urmări turneul de polo desfășurat pe suprafața unui lac înghețat din apropierea orașului.

 

 

Festivalurile de mâncare și vin – Alta Badia, Italia

Cum ar putea schiurile și cea mai bună bucătărie gourmet să nu se înțeleagă când merg la braț prin Alta Badia

Și oricât de mare importanța schiatului în Alta Badia, mâncarea va avea întotdeauna un binemeritat loc prim. În fiecare iarnă, regiunea își celebrează cultura și bucătăria locală printr-o serie de festivaluri și tururi gastronomice.

Toată povestea începe în decembrie cu Skisafari, un tur gastronomic parcurs în căldura clăparilor și creat pentru a gusta bunătățurile ieșite din mâinile unor bucătari de top.

După toată această simadicoșenie, urmează festivalul „Sommelier on the slopes”, unde vinurile italiene sunt puse la loc de cinste și etalate în fața schiorilor, pe parcursul lunilor februarie și martie.

Și, ca să se încheie în glorie sezonul friguros, în martie are loc Roda dles Saus, o săptămână gastronomică închinată bucătăriei ladine (ladinii = nativi din Munții Dolomiți) pregătite la adăpostul cabanelor de lemn, privind în zare, munții încă acoperiți de zăpadă.

 

Carnival – Innsbruck, Austria

Ți-a rămas oricum în dulap, nebăgat în seamă, costumul superb de la Halloween? Niciun pretext mai bun de a ajunge iarna asta în Innsbruck, Austria

Cum arată Innsbruck atunci când carnavalul intră în scenă, nu arată multe locuri pe lume și, exceptând Veneția care-i expertă recunoscută, acesta-i unul din cele mai bune orașe europene unde poți lua parte la un carnaval ce se trage din moși, strămoși. Care-i scopul? Ei bine, evenimentul simbolizează primăvara care renaște din deja bătrâna iarnă.

Pe durata lunilor ianuarie și februarie, orașul Innsbruck și orășelele-i vecine se lansează în zilnice festivaluri și parade. Întregul oraș îmbracă costume și își pune măști care mai de care, cu condiția de a simboliza lupta verii și primăverii împotriva vrăjitoarelor iernii.

Asta nu înseamnă că lipsesc balurile și cinele organizate în fiecare seară. Și dacă mai pui cele 9 stațiune de schi din propiere, majoritatea accesibile prin bunăvoința curselor de autobuz gratuite, putem afirma fără risc de a ne supune greșelii, că-i un loc ideal pentru iubitorii de schi și de cultură.

 

Artă, muzică și cultură – Chamonix, Franța

Chamonix: un oraș-vedere-poștală amplasat în inima munților

Dacă te gândeai că Chamonix este cumva sinonim semantic cu schiatul, n-ai nimerit-o pentru că împătimiții culturii pot veni aici fără ca măcar să pună piciorul pe pârtie și fără să caște o secundă a plictiseală. Iarna se arată aici în toată spledoarea, cu expoziții de artă, de fotografie, ateliere artistice și festivaluri de muzică ce nu mai contenesc.

Cu ce să începem.. avem Festivalul de Aventură Chamonix (în cadrul căruia, vreme de patru zile, undeva în frumoasa lună de martie, se proiectează filme de aventură fără să se pună geană pe geană), avem Târgul de Crăciun, Pioletes d’Or (concursul anual de alpinism) plus festivalul cultural Chamonix Unlimited (în tinerețea lui aprilie) care reunește iubitori ai pârtiei (schiori sau nu) din absolut toate colțurile lumii. Nu mai spunem de muzicienii francezi care recrează tipurile La Belle Epoque în locuri precum Maison de Jeunes.

Și nu care cumva să pleci de-aici fără să vizitezi satul istoric Annecy, cunoscută drept „Veneția Alpilor”. Cel mai ușor ajungi la Chamonix cu un zbor până în Geneva.

 

Festivaluri și atracții culturale fără frână – Interlaken, Elveția

Mai dă-te jos din clăpari și bucură-te de muzică la Festivalul Snowpenair

Ridicat de jur împrejurul unui lac din buricul Elveției, Interlaken pune la cale festivaluri și atracții culturale care nu cunosc somn, din decembrie până în aprilie. Unele dintre acestea sunt la fel de bătrâne ca un buchet de secole și includ parade desfășurate de-a lungul și de-a latul orașului sau petreceri înțesate de outfit-uri fancy.

Altele cochetează cu iubitorii de muzică fără a facce discriminări de vârstă – de la orchestrele simfonice ale Festivalului de Muzică Jungfrau din ianuarie, la unul dintre cele mai mari concerte în aer liber din Europa (Snowpeanair, în aprilie), petrecut pe pârtiile Kleine Scheidegg, la umbra muntelui Jungfrau.

 

Viața de noapte în toată splendoarea în St. Anton, Austria

Schi pe timp de zi, chef pe timp de noapte și ai definiția unui concediu impecabil, la St. Anton din Austria

Conceptul de aprés-ski este ceea ce se petrece după ce ziua de schi iese din scenă, lăsând loc barului, muzicii și vieții de noapte, așa cum o cunoaștem. Se spune că nimeni nu știe mai bine decât un austriac ce înseamnă aprés-ski-ul și tocmai de aceea există în toată lumea replici ale stațiunilor austriece care încearcă să imite ceea ce se petrece aici când schiurile se duc la culcare.

Și ca să mergem și mai în miezul problemei, se spune că niciun austriac nu petrece așa cum o fac cei din St. Anton, stațiunea ce însumează mai bine de 80 de baruri și restaurante. E lucru cunoscut că în baruri precum Krazy Kungurah sau Mooserwit, patronii sunt văzuți dansând pe mese și pe muzica locală, fără a se deranja să se lepede înainte de clăpari.

Păi asta-ți dă un pic de chef de bânțuială. Petrecerile își încep tura în jur pe ora 16.00 și nu rar se va întâmpla să vezi localnici costumați.

 

Evenimentele sportive internaționale din Cortina, Italia

Aflându-se în Cortine, doi schiori norocoși își spun unul altuia: „Deasupra, cerul, la picioare, cultura italiană”

Imaginându-ne o discuție între stațiunile de iarnă din lume, Cortina nu ar greși prea mult dacă ar începe să se laude colegilor, cu pârtii de schi superbe și decoruri naturale rafinate. Dar ar fi prea modestă să afirme că astea-s singurele motive pentru care oameni din toată lumea vin să o vadă an de an.

Corso Italia, de exemplu, este strada principală pe care nu se vede roată de mașină și, totodată, unul din cele mai faine locuri din Italia. Odată aflat aici, nu-ți va lua mult timp să constați că ai aterizat în mijlocul unei mulțimi înstărite, trendy și avidă de călătorii.

Dacă cele mai bune restaurante italiene din zonă sunt cele pe care le cauți cu lupa, potolește-ți eforturile și respiră ușurat. Ești exact unde trebuie. Îți recomandăm exclusivul restaurant Toulá, construit într-un vechi și frumos hambar sau Il Gazebo, cel care mixează farfurii delicioase cu priveliști udătoare de iriși.

Rămâi în priză sportivă, urmărind evenimentul anual de polo, organizat în fiecare februarie în vecinătatea Lacului Misurina, sau altele la fel de mărețe precum Cupa Modială de Schi Alpin Feminin, Cortina Show Run sau Cortina Snowboard World Cup.

Cu toate delicatesele culinare, cele mai fine „sucuri de struguri” plus un cadrul impecabil, nu mai miră pe nimeni că stațiunea a fost numită „Regina Dolomiților” și-i de la sine înțeles ce caută aici, an de an, toate mulțimile de oameni.

 

sursa: momondo.ro

 

stargate

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook