Orașul subacvatic din Cuba – Este acesta orașul pierdut al Atlantidei?

Orașul subacvatic din Cuba – Este acesta orașul pierdut al Atlantidei?

Cu aproape două decenii în urmă, când o echipă de exploratori lucra la o misiune de explorare și sondaj în largul coastei de vest a Cubei, echipamentele lor de sonar au detectat o serie uluitoare de structuri de piatră aflate la aproximativ 650 de metri sub suprafață.

Structurile păreau complet analoge cu „deșertul” steril al fundului oceanului și păreau să arate pietre organizate simetric, care amintesc de o dezvoltare urbană. Tabloidele și instituțiile de cercetare au explodat la știrea acestei descoperiri incitante subacvatice, indicând „orașul pierdut al Atlantidei”.

Descoperirea orașului subacvatic din Cuba

În 2001, Pauline Zalitzki, un inginer maritim și jumătatea ei mai bună, Paul Weinzweig, au găsit dovezi ale unor structuri de genul incredibile create de om în adâncurile oceanului Atlantic.

Paul deținea o companie canadiană numită Advanced Digital Communication (ADC), care lucra în strânsă asociere cu guvernul cubanez într-o misiune de sondaj. A fost una dintre cele patru firme care sondau marea în timp ce căutau nave încărcate cu comori din epoca colonială spaniolă. Explorarea se desfășura de-a lungul coastei peninsulei Guanahacabibes din provincia Pinar del Río din Cuba.

Echipa ADC a folosit echipamente Sonar avansate pentru a studia apele cubaneze când au observat stânci ciudate și structuri de granit pe fundul mării. Obiectele erau forme de piatră simetrice și geometrice, spre deosebire de ceea ce v-ați aștepta să găsiți rămășițe asemănătoare unei civilizații urbane. Căutarea a acoperit o suprafață de 2 kilometri pătrați cu o adâncime cuprinsă între 2000 de picioare și 2460 de picioare.

Pentru o examinare mai atentă, echipa a trimis un robot vizual subacvatic care a reînregistrat imagini ale structurilor cu rezoluție și claritate mai bune. Noile imagini au determinat formațiuni care erau ușor piramidale, în timp ce altele erau circulare, făcute din pietre netede masive care semănau cu granitul cioplit. Mărimea piramidelor ar fi măsurat aproximativ 8 picioare pe 10 picioare în înălțime și lățime. Unele pietre erau stivuite una peste alta, în timp ce altele nu erau și la o distanță mult mai mare.

A fost surprinzător pentru cercetători să vadă că pietre asemănătoare unui complex urban ar putea fi scufundate atât de adânc în mare. Cum s-a mutat o serie masivă de pietre pe fundul mării a fost un mister pe care nimeni nu l-ar fi rezolvat.

Ce a găsit echipa de cercetători după ce a efectuat o investigație aprofundată?

Echipa ADC nu a vrut să tragă nicio concluzie, văzând cum imaginile ar fi putut fi interpretate greșit. Au fost reticente în a fi de acord că ar putea fi rămășițele unui oraș scufundat fără investigații suplimentare. Fragmente din situl au fost trimise lui Manuel Iturralde, un geolog marin, care a studiat piesele pentru a concluziona că rezultatele testelor au fost foarte neobișnuite.

Descoperirile sugerează că o astfel de piatră magnifică ar fi durat 50.000 de ani sau mai mult pentru a se scufunda la astfel de adâncimi ale mării. „A depășit capacitatea culturilor din acea vreme de a stabili structuri atât de complexe”, a spus Manuel Iturralde. „A explica aceste mostre din punct de vedere geologic este foarte greu”, a adăugat el.

Agențiile de presă au susținut că este orașul pierdut al Atlantidei

În curând, agențiile de presă au raportat asemănări între recenta descoperire și orașul pierdut Atlantida. Cu toate acestea, echipa ADC a distrus orice astfel de speculație și a declarat că descoperirea nu poate fi comparată. „Povestea este un mit”, a spus Zalitzki, „ceea ce am descoperit sunt cel mai probabil rămășițe ale culturii locale”.

Cercetătorii s-au grăbit să împărtășească legendele locale despre Maya și nativii Yucatecos, care descriu o așezare locuită de strămoșii lor. Întreaga lor insulă a fost spălată de valurile mării. Iturralde nu era pregătit să accepte nicio teorie care leagă descoperirea de civilizații pierdute.

Iturralde a menționat că formațiunile stâncoase ar putea fi creații miraculoase ale Mamei Natură și nimic mai mult. Un specialist în arheologie subacvatică de la Universitatea de Stat din Florida a adăugat: „Ar fi grozav dacă ar avea dreptate, dar ar fi foarte avansat pentru orice am vedea în Lumea Nouă pentru acel interval de timp. Structurile sunt în afara timpului și a locului.”

Este orașul subacvatic din Cuba un mit?

Autorul principal al cercetării, profesorul Julian Andrews, de la Școala de Științe de Mediu a Universității din East Anglia, a declarat pentru CNN: „Sugestia că ar fi resturi arheologice a fost adusă de turiști care înotau și au văzut aceste lucruri și au crezut că sunt piatră de piatră. .”

Autoritățile elene au investigat situl, cu toate acestea, nu au găsit nicio dovadă care să susțină că acesta ar fi fost un port antic al orașului care a fost pierdut în mare. După o investigație amplă, au ajuns la concluzia că structurile subacvatice sunt o caracteristică fosilă din epoca pliocenă, care de atunci a fost exhumată de curenții marini.

Răspunsul guvernului cubanez:

Guvernul cubanez condus de președintele Fidel Castro s-a implicat, de asemenea, foarte mult în găsirea adevărului din spatele descoperirii ciudate, împreună cu National Geographic Society și Muzeul Național din Cuba. Un interes extraordinar în rândul cetățenilor țării și al mass-media a vrut să conecteze în sfârșit punctele și să declare descoperirea a fi ceva străvechi și magnific.

Orașul subacvatic din Cuba – Este acesta orașul pierdut al Atlantidei?

Au trecut aproape douăzeci de ani când a fost făcută descoperirea. Publicitatea și entuziasmul cu privire la misteriosul oraș de adâncime din Cuba au fost șterse din mass-media și tabloide. Cercetările sunt acum blocate și, fără date suplimentare, se pare că toate răspunsurile sunt întunecate de incertitudine. Dar primele imagini sonar ale a ceea ce a fost numit un oraș pierdut au avut un impact extraordinar asupra guvernului cubanez și a oamenilor săi.

Lumea este întotdeauna fascinată de misterul unei civilizații antice, iar pentru o vreme „Orașul subacvatic al Cubei” a fost unul dintre cele mai neexplicate și ciudate subiecte. Încă se află în pace în adâncurile oceanului și este la fel de enigmatic ca întotdeauna.

Descoperire foarte similară a fost făcută în 1986, în largul coastei insulei Yonaguni din Japonia. Este cunoscut sub numele de „Monumentul Yonaguni” sau „Ruinele submarine Yonaguni”, care este o formațiune preistorică de stâncă scufundată formată în grupuri mari ciudate de până la 5 etaje și se crede că este o structură artificială „complet creată de om”.

stargate

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook