Enigma craniilor preistorice cu găuri ca de gloanțe

Enigma craniilor preistorice cu găuri ca de gloanțe. Un craniu preistoric găsit în Zambia și datând de peste 125.000 de ani i-a lăsat pe arheologi perplexi de zeci de ani din cauza unei găuri ciudate de mărimea unui glonț despre care unii susțin că ar fi fost făcută de o armă de foc din viitor.

În urmă cu aproape un secol, un miner elvețian căuta zăcăminte de minereu metalic în peșterile de calcar din Kabwe, Zambia, când a găsit un craniu preistoric care datează între 125.000 și 300.000 de ani. A fost prima fosilă  descoperită în Africa  cu caracteristicile Homo sapiens.

Dar a fost o surpriză și mai mare. Craniul preistoric avea o gaură mică, de formă circulară, pe lateral, despre care oamenii de știință criminaliști spun că ar fi putut fi creat doar de un proiectil de mare viteză, cum ar fi cel cauzat de un  glonț . Misterul a fost agravat de descoperirea unui craniu străvechi de  aur  cu exact aceeași caracteristică. Descoperirile au dus la multe speculații sălbatice și minunate, dar cu adevărat nu suntem mai aproape de rezolvarea puzzle-ului.

Enigma craniilor preistorice cu găuri ca de gloanțe
Replică a craniului preistoric Kabwe, găzduită în Muzeul Mauer, din Heidelberg, Germania. (Gerbil / CC BY-SA 3.0)

Încercarea de a clasifica craniile preistorice – Cazul craniului Kabwe

Craniul găsit în Kabwe (cunoscut și sub numele de Broken Hill) a atras multă atenție când a fost descoperit pentru prima dată. Potrivit Smithsonian Institution , s-a crezut inițial că craniul preistoric Kabwe a fost primul exemplu de o nouă specie de hominid numită Homo rhodesiensis.

Ulterior i s-a atribuit clasificarea Homo heidelbergensis, deși cercetări mai recente au arătat că mai multe caracteristici au arătat asemănări cu Homo erectus, Homo neanderthalensis și Homo sapiens modern. Oricui i-a aparținut craniul, se pare că el sau ea ar fi fost produsul încrucișării dintre diferite specii de homminide.

Dar combinația sa unică de caracteristici nu era tot ceea ce era unic la craniul Kabwe. De asemenea, s-a descoperit că are o gaură mică, perfect rotundă, pe partea stângă a  craniului , precum și o placă parietală spartă pe partea opusă.

Acest lucru sugerează că proiectilul care a intrat pe partea stângă a trecut prin craniu cu atâta forță încât a spulberat complet partea dreaptă. În mod ciudat, prezența acestor caracteristici extrem de neobișnuite lipsește din descrierile craniului Kabwe de pe  pagina Instituției Smithsonian  , precum și din  Muzeul de Istorie Naturală din Londra, deși fotografiile lor înfățișează clar gaura din  craniu .

Enigma craniilor preistorice cu găuri ca de gloanțe
O replică a craniului preistoric Broken Hill sau Kabwe de la Muzeul din Livingstone, Zambia, cu gaura aparentă a glonțului vizibilă în stânga. (Istoricul xenofil)

Ce ar fi putut cauza gaura din craniul Kabwe?

Deși este firesc să presupunem că gaura ar fi putut fi cauzată de o suliță sau suliță de mare viteză, investigațiile au demonstrat că acest lucru nu a fost posibil. „Când un craniu este lovit de un proiectil cu viteză relativ mică – cum ar fi o săgeată sau o suliță – produce ceea ce sunt cunoscute sub numele de fisuri sau striații radiale; adică fracturi minuscule ale firului de păr care fug de locul impactului”, a scris The Shields Gazette„Deoarece nu existau fracturi radiale pe craniul de Neanderthal, s-a concluzionat unanim că proiectilul trebuie să fi avut o viteză mult, mult mai mare decât o săgeată sau o suliță.”

Potrivit cărții  Technology of the Gods: The Incredible Sciences of the Ancients de David Hatcher Childress, un expert german în criminalistică a ajuns la o concluzie și mai radicală: „leziunea craniană a craniului omului din Rhodesian nu ar fi putut fi cauzată de altceva decât de un glonț. .” Cercetătorul Rene Noorbergen, care a investigat misterul din  Secrets Of The Lost Races , a fost de acord, spunând că „aceeași caracteristică este observată la victimele moderne ale  rănilor la cap primite de la împușcături de la o pușcă de mare putere”.

Dacă acest lucru ar fi adevărat, ar însemna că a) craniul nu este la fel de vechi pe cât se pretinde, b) craniul antic a fost împușcat în timpurile moderne, c) craniul antic a fost împușcat în vremuri străvechi de o civilizație avansată tehnologic. Prima și a doua opțiune sunt reduse prin faptul că craniul a fost găsit la 60 de picioare (18,2 m) sub suprafață, ceea ce confirmă că are cel puțin câteva mii de ani.

Nu a fost situat suficient de aproape de nivelul solului pentru a fi împușcat accidental sau intenționat în ultimele decenii. Asta ne lasă doar cu a treia opțiune, sau ar putea exista și alte explicații în amestec?

Enigma craniilor preistorice cu găuri ca de gloanțe
Craniu de auroc cu o gaură asemănătoare unui glonț în frunte. (Tehnologia zeilor: științele incredibile ale anticilor)

Apelând la alte cranii preistorice pentru indicii

Înainte de a explora alte ipoteze, trebuie să luăm în considerare o altă descoperire a craniului preistoric care agravează și mai mult misterul. La mii de mile distanță, de-a lungul râului Lena din Rusia, a fost descoperit un alt craniu antic cu aceeași gaură curată și rotundă.

Craniul i-a aparținut unui auroh, o specie dispărută de vite vicleană care a trăit între 2 milioane și 4.000 de ani în urmă. La fel ca și craniul Kabwe, orificiul din craniul auroc lipsește, de asemenea, crăpăturile radiale care ar rezulta din proiectilele de suliță sau săgeți.

Craniul preistoric, care este acum expus la Muzeul de Paleontologie din Moscova, nu ar fi putut fi lovit de un glonț în vremuri mai moderne, deoarece calcificarea în jurul găurii glonțului arată că aurocul a supraviețuit rănii ceva timp după aceea.

Enigma craniilor preistorice cu găuri ca de gloanțe
Craniul Kabwe, sau craniul Broken Hill, cu gaura sa ca un glonț vizibil clar pe site, expus la Muzeul Național de Istorie din Londra. (Jonathan Cardy / CC BY-SA 3.0)

Explicații alternative pentru craniul Kabwe

Toate aceste piese ale puzzle-ului nu ne-au apropiat cu adevărat de a afla adevărul. Au ieșit la suprafață numeroase ipoteze și speculații, de la teorii radicale, cum ar fi ideea propusă de The Shields Gazette că „cineva din viitor, purtând o armă de foc, a călătorit înapoi în trecut și s-a angajat într-un fel de expediție de vânătoare trans-temporală”, la sugestia ceva mai plauzibilă că găurile au fost cauzate de schije de la un meteorit mic sau ceva asemănător.

 

În cercurile arheologice alternative, cea mai populară perspectivă este că omul antic ar fi putut fi dezvoltat tehnologic într-un grad foarte înalt, înainte ca practic să se piardă toate urmele. Dar ar fi putut două societăți separate, separate de mii de ani și de un vast abrupt cultural, să fi inventat ambele arme care tocmai s-au întâmplat să tragă cu proiectile mici, cilindrice, cu viteză mare?

Singura încercare călduță de a dezminți teoriile alternative vine de pe  site-ul Bad Archaeology , care neagă existența leziunilor din partea dreaptă a craniului. Deși nu prezintă nicio explicație sau dovezi, ei susțin că gaura ca un glonț a fost cauzată de o leziune patologică, mai degrabă decât traumatică, cauzată de o infecție în țesutul moale de deasupra acesteia”.

În acest stadiu, niciuna dintre ipoteze nu este susținută de dovezi sau logică adecvate. Cu excepția cazului în care se descoperă mai multe cranii sau fosile preistorice cu același tip de  răni , este posibil să nu avem niciodată răspunsurile reale la  enigma craniului Kabwe  .

stargate

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook