Deşertul Taklamakan ascunde sub el un ocean întreg?

Un grup de cercetători chinezi au sugerat că sub bazinul Tarim situat înDeşertul Taklamakan, situat în nord-estul Chinei, s-ar ascunde un ocean întreg. În această zonă are loc un efect de absorbire de carbon, mai precis a dioxidul de carbon şi cea mai probabilă explicaţie ar fi aceea că ar putea fi un ocean subteran cu mai multă apă decât întreagul complex al Marilor Lacuri din America de Nord.

„Niciodată până acum oamenii nu au îndrăznit să-şi imagineze că sub nisip ar putea fi atât de multă apă. Definiţia noastră de deşert s-ar putea schimba”, a declarat conform EPOCH TIMES, profesorul Li Yon, cel care a condus studiul la Academia Chineză de Ştiinţe. Bazinul este o vale care colectează apa de la sistemele de drenaj, ca cele ce s-au topit şi curg din munţii apropiaţi acoperiţi de zăpadă. Două lanţuri muntoase se învecinează cu Bazinul Tarim: munţii Tian Shan în nord şi Kunlun la Sud.

Cu toate acestea, în bazinul Tarim nu se vede nici o urmă de apă. Conform cercetătorilor, acest lucru poate fi explicat prin faptul că localnicii adună cea mai mare parte a apei – rezultate din topirirea gheţarilor – pentru irigarea culturilor agricole iar restul se filtrează în sol, sau se evaporă în aerul uscat al deşertului.

Echipa a vizitat aproximativ 200 de locaţii diferite din deşert pentru a colecta probe de apă subterană. Apoi au măsurat cantitatea de dioxid de carbon din fiecare probă şi au descoperit că acestea conţineau concentraţii ridicate de dioxid de carbon. Cantitatea respectivă este suficientă pentru a sugera că solul absoarbe anual circa 5.000 milioane de kilograme de gaze cu efect de seră.

stargate

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook