Derinkuyu: Un oraș subteran misterios vechi de 3.000 de ani

Derinkuyu: Un oraș subteran misterios vechi de 3.000 de ani.

Ce spun un templu din Peninsula Yucatan din Mexic și o metropolă subterană din Turcia cu o peșteră sud-americană pentru a adăposti o comoară de dincolo de stele?

Toate aceste situri au fost ЬᴜгɪᴇԀ departe de secole, iar acum, pe măsură ce arheologia avansează mai repede ca niciodată, aceste locuri ciudate reapar la suprafață. Turcia a fost în centrul atenției datorită mai multor descoperiri făcute în ultimii ani, dar una dintre aceste descoperiri poate fi mai semnificativă decât credeam anterior.

Orașul subteran Derinkuyu

 

Una dintre cele mai semnificative descoperiri din mii de ani a fost făcută în Cappadocia, centrul Turciei. În 1963, ceea ce trebuia să fie o simplă îmbunătățire a casei în Derinkuyu s-a dovedit a fi una dintre cele mai remarcabile descoperiri ale Turciei.

Un zid din peșteră a fost spart și a scos la iveală un coridor către orașul subteran vechi de mii de ani și la peste 280 de picioare (76 de metri) adâncime. Care a fost scopul acestui fantastic oraș subteran? Și cum au reușit arhitecții Derinkuyu să realizeze astfel de fapte inginerești uluitoare?

Peste 15.000 de puțuri de ventilație distribuie aerul de la suprafață în tot orașul. Acest oraș subteran străvechi a fost un efort de construcție uluitor pe care acum, cu tehnologia noastră, ne-ar fi greu să-l reproducem.

Derinkuyu este o ispravă uluitoare și este cu adevărat uluitor modul în care omul antic a fost capabil să construiască o metropolă subterană, atât de sofisticată cu mii de ani în urmă.

Caracteristicile geologice ale pietrei din Derinkuyu sunt destul de esențiale; este foarte moale. Drept urmare, vechii constructori din Derinkuyu au trebuit să fie foarte precauți atunci când construiesc aceste camere subterane, oferind suficientă rezistență a stâlpilor pentru a susține etajele de deasupra; dacă acest lucru nu s-ar realiza, orașul ar avea ᴄᴏʟʟɑρѕᴇԀ, dar arheologii nu au găsit nicio dovadă a vreunei „peșteri” la Derinkuyu până acum.

Dar care a fost scopul acestei magnifice metropole antice subterane, care putea găzdui între 20.000 și 30.000 de oameni?

De ce au construit oamenii antici acest oraș subteran?

 

Istoricii cred că funcția orașului era de a-și apăra locuitorii de atacuri în jurul anului 800 î.Hr. Cu toate acestea, mulți istorici nu sunt de acord, susținând că ar fi fost o ispravă inginerească extraordinară, mult prea avansată, doar pentru a fi folosită pentru a proteja oamenii de invazie.

Cu toate acestea, „sistemul de securitate” al vechiului Derinkuyu era pur și simplu fantastic; uși rulante de o mie de lire care puteau fi deschise doar din interior și puteau fi manipulate doar de o singură persoană. Fiecare etaj sau nivel de la Derinkuyu ar fi putut fi blocat individual cu diferite combinații.

Mai multe mistere îl înconjoară pe Derinkuyu, iar majoritatea acestor mistere rămân nerezolvate. Cine a creat acest imens oraș subteran? Ce ar fi putut să determine peste 20.000 de persoane să trăiască în subteran?

Unii istorici și arheologi cred că frigienii au creat acest oraș subteran, în timp ce alții spun că hitiții l-au construit cel mai probabil. Cu toate acestea, alții susțin că Derinkuyu este considerabil mai vechi decât cred istoricii și arheologii.

Potrivit unor experți care au examinat orașul subteran Derinkuyu, motivul pentru care mii de oameni s-au grăbit în subteran ar putea fi legat de schimbările climatice. Conform previziunilor climatologilor, ultima eră glaciară a atins apogeul acum aproximativ 18.000 de ani și s-a încheiat cu aproximativ 10.000 de ani în urmă.

Această teorie s-ar putea dovedi a fi corectă, potrivit multora care au avut timp să studieze istoria lui Derinkuyu. Ele indică una dintre cele mai vechi tradiții religioase de pe fața Pământului, care este religia zoroastriană. Potrivit textelor sacre, marele profet Yima a fost instruit să construiască un refugiu subteran asemănător cu Derinkuyu de către zeul cerului Ahura Mazda pentru a proteja oamenii de o epocă de gheață globală.

A fost pentru a proteja oamenii de război, schimbări climatice? Sau cu totul altceva?

 

Teoreticienii străinilor antici cred că Derinkuyu a fost construit pentru protecție, dar de la un inamic aerian, afirmând că ar fi singurul motiv logic de a te ascunde în subteran; să rămână nevăzut, spunând că mecanismul complex de securitate al lui Derinkuyu a fost pus în aplicare pentru a împiedica găsirea orașului subteran și a fost ascuns în subteran, unde nimeni nu ar putea bănui că sunt ascunse peste 20.000 de oameni.

stargate

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook