19/07/2021

Stargate

transferuri fotbal

Ce sunt criptomonedele și cum funcționează ele

Criptomoneda este o formă de bani digitali care este proiectată să fie sigură și, în multe cazuri, anonimă.

Este o monedă asociată cu internetul care utilizează criptografia, procesul de conversie a informațiilor lizibile într-un cod aproape impenetrabil, pentru a urmări achizițiile și transferurile.

Criptografia s-a născut din nevoia de comunicare sigură în timpul celui de-al doilea război mondial. A evoluat în era digitală, cu elemente ale teoriei matematice și ale științei informatice, pentru a deveni o modalitate de a asigura comunicații, informații și chiar bani online.

 

Cum funcționează criptomonedele?

Criptomonedele utilizează o tehnologie descentralizată pentru a permite utilizatorilor să efectueze plăți sigure și să păstreze bani fără a fi nevoiți să utilizeze numele lor sau să treacă printr-o bancă. Ele rulează pe un registru public distribuit numit blockchain, care este o evidență a tuturor tranzacțiilor actualizate și deținute de posesorii de monedă.

Prima criptomonedă a fost bitcoin, care a fost creat în 2009 și este încă cel mai cunoscut. În ultimul deceniu a existat o proliferare a criptocurităților, iar pe internet există mai mult de 1.000 disponibile. Bitcoin a crescut la fel de mare ca 20.000 $ înainte de a pierde 30 la suta din valoarea sa în ultimele zile, ceea ce a dus speculații proaspete și temerile legate de un balon investițional.

Unitățile de criptomonedă sunt create printr-un proces numit minare, care implică utilizarea puterii de calcul a computerelor pentru a rezolva probleme complicate de matematică care generează monede. Utilizatorii pot, de asemenea, să cumpere monedele de la brokeri, apoi să le stocheze și să le cheltuiască folosind portofele criptografice.

Criptomonedele și aplicațiile de tehnologie blockchain sunt încă în curs de dezvoltare în termeni financiari și se așteaptă să fie tot mai mult utilizate. Tranzacțiile, inclusiv obligațiunile, acțiunile și alte active financiare ar putea fi tranzacționate în cele din urmă utilizând această tehnologie.

 

Care sunt cele mai frecvent utilizate criptomonede?

Bitcoin a fost primul și este cel mai frecvent tranzacționat până în prezent. Moneda a fost dezvoltată de Satoshi Nakamoto în 2009, o figură misterioasă care și-a dezvoltat rețeaua foarte mult. Ea are o capitalizare de piață de aproximativ 230 miliarde dolari în decembrie 2017.
Ethereum a fost dezvoltat în 2015, eterul este simbolul valutar utilizat în blocul ethereum, a doua criptomonedă ca popularitate și valoare. Eterul are o capitalizare de piață de aproximativ 67 de miliarde de dolari în decembrie 2017. Cu toate acestea, eterul a avut o călătorie turbulentă. După un hack major în 2016, a fost împărțit în două valute, în timp ce valoarea sa a atins în ultimele luni până la 840 de dolari, dar s-a prăbușit în prealabil până la 10 cenți. S-a dovedit extrem de populară ca un pod de lansare pentru alte criptomonede în 2017, care utilizează codul blocului ethereum.
Ripple este un alt sistem de registru distribuit care a fost fondat în 2012. Ripple poate fi folosit pentru a urmări mai multe tipuri de tranzacții, nu doar de criptomonede. A fost utilizat de bănci, inclusiv Santander și UBS, și are o capitalizare de piață de aproximativ 10 miliarde de dolari.
Litecoin este cea mai asemănătoare în formă cu bitcoin, dar s-a mișcat mai rapid pentru a dezvolta noi inovații, inclusiv plăți și procese mai rapide pentru a permite mult mai multe tranzacții. Valoarea totală a tuturor produselor Litecoin este de aproximativ 5 miliarde USD.

 

De ce ați folosi o criptomonedă?

Criptomonedele sunt cunoscute pentru că sunt sigure și oferă un nivel de anonimat. Tranzacțiile nu pot fi falsificate sau inversate și chiar există tendințe reduse, făcându-le mai fiabile decât moneda convențională. Natura lor descentralizată înseamnă că sunt disponibile pentru toată lumea, nu ca la bănci, unde trebuie să îți faci un cont exclusiv.

Ca o nouă formă de numerar, criptomonedele au explodat, ceea ce înseamnă că o mică investiție poate deveni o sumă mare peste noapte.

Acest lucru a dus la un impulsionare a speculatorilor profesioniști și amatori care investesc în biți și alte criptomonede, considerându-le fie ca o modalitate rapidă de a face profit, fie ca parte a unui portofoliu de investiții.

Dar lucrul acesta are și revers. Oamenii care doresc să investească în criptocuritate ar trebui să fie conștienți de volatilitatea pieței și de riscurile pe care le iau la cumpărare.

Datorită nivelului de anonimitate pe care îl oferă, criptarea economică este adesea asociată cu activitate ilegală, în special pe darkweb. Utilizatorii trebuie să fie atenți la conotații atunci când aleg să cumpere aceste monede.