Camera secretă a peșterii poate fi una dintre ultimele ascunzători ale Neanderthalienilor

Camera secretă a peșterii poate fi una dintre ultimele ascunzători ale Neanderthalienilor.

O cameră peșteră închisă cu nisip timp de aproximativ 40.000 de ani a fost descoperită în Peștera Vanguard din Gibraltar – o descoperire care ar putea dezvălui mai multe despre neanderthalienii care au trăit în zonă în acea perioadă.

„Având în vedere că nisipul care etanșa camera avea [40.000] de ani și, prin urmare, camera era mai veche, trebuie să fi fost oameni de Neanderthal”, care au trăit în Eurasia cu aproximativ 200.000 până la 40.000 de ani în urmă și probabil că foloseau peștera, Clive Finlayson, directorul Muzeului Național din Gibraltar, a spus Live Science într-un e-mail.

În timp ce echipa lui Finlayson studia peștera luna trecută, ei au descoperit zona goală. După ce au urcat prin el, au descoperit că are o lungime de 43 de picioare (13 metri), cu stalactite atârnând ca niște țurțuri ciudate de tavanul camerei. De-a lungul suprafeței camerei peșterii, cercetătorii au găsit rămășițe de râs, hiene și vulturi grifon, precum și un câliu mare, un tip de melc de mare care a fost probabil transportat în cameră de un Neanderthal, au spus arheologii în o declarație.

Cercetătorii sunt nerăbdători să vadă ce vor găsi odată ce vor începe săpăturile. O posibilitate este ca echipa să descopere înmormântările lui Neanderthal, a spus Finlayson. „Am găsit dintele de lapte al unui copil de Neanderthal de 4 ani aproape de cameră în urmă cu patru ani”, a spus el. Dintele „a fost asociat cu hienele și bănuim că hienele au adus copilul [care era probabil mort] în peșteră”.

Cercetătorii au descoperit o mulțime de dovezi ale prezenței oamenilor de Neanderthal în sistemul de peșteri, numit Complexul Peșterilor lui Gorham, inclusiv o sculptură care ar fi putut fi o opera de artă timpurie a Neanderthalului. În plus, descoperirile au sugerat că, în acest sistem de peșteri, rudele noastre cele mai apropiate dispărute au măcelărit foci, au smuls pene de pe păsări de pradă pentru a le purta drept ornamente și au folosit unelte, a raportat anterior Live Science. Oamenii de știință au speculat că acest sistem de peșteri ar fi putut fi unul dintre ultimele locuri. Neanderthalienii au trăit înainte de a dispărea cu aproximativ 40.000 de ani în urmă.

 

stargate

Comentariile la articole sunt închise. Puteți comenta la articole pe pagina noastră de facebook